maanantai 5. joulukuuta 2016

Kohti joulua

Makuuhuoneen ikkunasta tulviva valo herättää pirteään pakkaspäivään. Pari viikkoa sitten ikkunalaudalle asetettu pellavatähti valoineen antaa vihjeen tulevasta. Tänään ei ole työpäivä, tänään ei ole kiire mihinkään. Tänään laitetaan koti joulukuntoon.


Iso pellavatähti on W.H:n omaa tuotantoa. Tämä halkaisijaltaan 65cm valoilmiö tuo takuuvarman joulutunnelman isompaankin ikkunan. Joulumieltä virittää myös toinen adventtiajan pakollinen mutta mieluisa aamutoimi, joulukalenterin luukkujen avaaminen. Tänään luukusta ilmestyi karamelli, mutta mainittakoon kuitenkin että kyseessä ei ole suklaakalenteri! :)


Tyynypäällinen 1650 on W.H:n omaa tuotantoa. Tämä mitoiltaan 50x60cm ryhdikäs päällinen on 100% puuvillaa. Printti on helmenharmaa replikaatio vanhasta ranskalaisesta juohosäkistä ja istuu mainiosti niin runsaaseen kuin vähäeleiseenkin sisustukseen. Oman kotimme pelkistetyn yleisilmeen mukaisesti koristevalinnatkin ovat selkeälinjaisia. Pääväri on valkoinen, jota piristää tänä vuonna raikas punainen. Muutaman vuoden tauon jälkeen paluun tehnyt joulukuusi saa oksilleen itsetehtyjen paperirusettien lisäksi aidot kynttilät vintage pidikkeillään.


Aikaisemmin yleisessä käytössä olleet kuusenkynttilöiden peltipidikkeet ovat nykyisin katoavaa kansanperinnettä. Uustuotantona valmistettuja mallejakaan ei enää ole saatavilla, joten ilo oli ylimmillään kun löysimme säkillisen aitoja vanhoja keräilijätutun kätköistä. Vintage kynttilänpidikkeitä on saatavilla osastoltamme joulunajan myyntitapahtumista.


Jo asuntoa hankittaessa oli selvää, että juuri tällä isolla ehyellä seinällä on paikka maalaukselle. Kuukausien etsinnän jälkeen Galleria Foggan näyttelyssä nousi yksi teos ylitse muiden. Perhosparvi ei ehkä ollut juuri sitä mitä olimme etsimässä, mutta sovituksen jälkeen oli itsestään selvää että juuri tämä työ kuuluu meidän kotimme seinälle.


Olohuoneen itseoikeutettu katseenvangitsija Tiina Suikkasen maalaus "Torjumaton" seuranaan makoisat jouluomenat.


Tummansävyinen keittiönurkkaus puetaan jouluiseen ilmeesen uusilla tekstiileillä. Tilan pienuudesta huolimatta tässä kyökissä valmistuvat kotiruokien lisäksi niin herkkumarmeladit kuin rouheat ruisleivätkin. Raikkaan raidalliset tiskirätit ja keittiöpyyhkeet W.H:n omaa tuotantoa. Saatavana kahdessa eri sävyssä.


Joulukiireidenkään keskellä ei pidä unohtaa päivittäistä happi-hyppelyä. Pikku pakkaspyrähdyksen jälkeen maistuu lämmin glögi, tuoksukynttilöiden valossa nautittuna tietenkin. :)

PERINTEINEN GLÖGI
5 dl mustaherukkamehua
4 kpl kanelitankoa
10 kpl kokonaista neilikkaa
8 kpl kardemumman siemeniä
4 kpl maustepippuria
12 kpl palasokeria
5 dl punaviiniä 
  
Kuumenna mehu ja mausteet kattilassa kiehuvaksi, sammuta liesi ja lisää sokerit. Kun sokeri on sulanut, lisää punaviini ja kuumenna uudelleen. Siivilöi juoma, kaada laseihin ja nauti.


Ei ole yhtä ainoaa traditiota, ei yhtä oikeaa tapaa juhlia. Jokaisen joulu on erilainen. Tärkeintä lienee yhdessäolo ja mieli levollinen. Rakkauden täyteinen, hyasintin tuoksuinen joulu.


Ei kommentteja: