sunnuntai 28. elokuuta 2011

Syksyn satoa

Mikä olisikaan sen herkullisempi löytö viherpeukalolle, kuin vanha umpeen kasvanut puutarha kiinnostavine kasveineen ja hedelmäpuineen. Odotukset olivat meilläkin korkealla, kun lumen pinta alkoi laskea ensimmäisenä keväänä talon oston jälkeen ja kasvit alkoivat ilmestyä esiin. Todellisuus valkeni kuitenkin hyvin nopeasti; vanhoja pelastettavissa olevia perennoja löytyi kuin löytyikin jonkin verran, mutta "hedelmäpuut" rajoittuivat komeen punaiseen viinimarjapensaaseen! =)
  
Parin ensimmäisen kesän aikana keskityttiin pääasiassa pihan kulkuväylien ja rakenteen muokkaamiseen, samalla olemassa olevat kasvit löysivät uudet paikkansa. Kolmantena kesänä oli hyötypuutarhan vuoro, jonka lajikkeet valikoituivat lähinnä marjojensa ja hedelmiensä maun perusteella. Lisäksi toiveena oli, ettei ensimmäistä satoa tarvitsisi odotella eläkepäiviin saakka. Nyt kolme vuotta myöhemmin päästään jo maistelemaan monenmoista herkkua.

"Valkoinen kuulas" on makoisa syöntiomena ja toimii se laivonnassakin, kunhan keitoksiin ei tärvää liian suuria määriä sokeria.


Luumu- ja kirsikkapuu kukkivat kumpikin tänä kesänä ensimmäistä kertaa. Linnut kävivät napsimassa kaikki kirsikat jo karttivaiheessa suihinsa, mutta luumupuun hienon väriset hedelmät alkavat olla kohta kypsiä. Lajike on nimeltään "Sinikka", kirsikka puolestaan "Huvimaja".
  
Nopeakasvuinen ja makeamarjainen karhunvatukka viihtyy mainiosti aurinkoisella ulkorakennuksen seinustalla. Lajitoverinsa vadelman tapaan se kukkii ja tuottaa satoa edellisvuoden versoihin, jotka leikataan alas seuraavana keväänä. Viimeiset peukalonpään kokoiset marjat kypsyvät suhteellisen myöhään syksyllä, mutta ensimmäisiä päästään maistelemaan jo elokuun alkupuolella.


Pihamaalta löytyy myös perinteisiä mansikoita ja viinimarjoja. Hiukan uudempi tuttavuus on marjatuomi-pihlaja, jonka tummansiniset marjat muistuttavat ulkonäöltään ja maultaan erehdyttävän paljon mustikkaa.

Myös monet pihapuut ja pensaat tuottavat satoa. Koristeomanapuun, tuomen ja orapihlajan marjat maistuvat Suomessa talvehtivilla linnuille.


Vaikka suurin osa pihan kasveista kukkii jo alkukesästä, riittää silmäniloa pitkälle syksyyn. Värikkäät marjat ovat vasta alkusoitto upealle syysväritykselle, joka kestää lähes lumen tuloon saakka.

Syysleimu kukkii parhaillaan vaaleanpunaisin kukin, komeamaksaruohon vasta availlessa nuppujaan.


Onpahan puutarvan alkuperäisiin asukkaisiin lukeutuva ruusupensaskin päättänyt avata vielä yhden kukkasen ennen talven tuloa, aivan kuin toivottaakseen lämmintä ja oikein värikästä syksyä kaikille!


Ei kommentteja: