lauantai 22. toukokuuta 2010

Lämmin sää herätti puutarhan

Muutama ihanan aurinkoinen päivä, välillä pikku sadekuuro ja kaikkialla viheriöi. Willan puutarhaa reunustavat tuomet sonnustautuivat valkoiseen juhla-asuunsa ja tuoksu on aivan huumaava. Myös muut alkukesän kukkijat nostivat jo värikkäät silmänsä kohti aurinkoa. Onneksi yöksi vähän viilenee, niin saamme nauttia kukkaloistosta hiukan pidempään.


Puutarhan kokonais pinta-ala on 950 m2, joka jakautuu karkeasti jaoteltuna kahteen osioon. Talon pohjoispuolen takapihalle sijoittuvat parkkipaikat ja hyötypuutarha, josta löytyy erilaisten marjapensaiden ja hedelmäpuiden lisäksi myös liuta koristekasveja. Hyötypuutarhaan palaamme tarkemmin loppukesän säilöntävinkkien merkeissä.

Lyhdyt opastavat puutarhaan

Kivituhkalla päällystetty ja luonnonkivillä rajattu käytävä johtaa etupihalle, joka on suunniteltu rentoon oleiluun ja viihtymiseen runsaine istutuksineen, vesiaiheineen ja pergoloineen, unohtamatta tietenkään terassia johon aurinko osuu vielä iltamyöhäänkin.

Veden solina kutsuu pikkulinnut kylpemään (ja pikkulinnut naapurin kissan)

Varjoisa lepopaikka puiden suojassa

Kesäkautena ruokailuhuone siirtyy aurinkoiselle terassille

Vaikka pihan lähtö-ajatuksena olikin helppohoitoisuus, vaatii sen kunnossa pitäminen jonkin verran kuopimista ja kitkemistä. Toisaalta alkuvaiheessa hyvin tehdyt pohjatyöt todellakin palkitsevat vuosiksi eteenpäin. Kastelua ei enää juurikaan tarvita siinä vaiheessa kun kasvit ovat kunnolla juurtuneet, mutta alkuvaiheessa säännöllinen kastelu on onnistumisen ehdoton edellytys.

Lampi elävöittää puutarhan

Vesiaihe yllätti helppohoitoisuudellaan. Isoimmat irtoroskat poistetaan veden pinnalta ja vedenparannusainetta lisätään kesäkauden aikana ettei levä ja muut kutsumattomat vieraat muuta lampea haisevaksi kuralätäköksi. Lammen pohjan kaivoi ystävällinen naapurini kaivinkoneella, jonka jälkeen pohjalle lisättiin hiekkaa, muuratiin lecaharkoista putousten paikat ja levitettiin suodatinkangas. Paksu allasmuovi on säänkestävää ja pitää veden paikoillaan vuosia eteenpäin. Aluksi kokeilin edullisempia rakennusmuovilaatuja, mutta ne reikiintyivät nopeasti ja aiheuttivat päänvaivaa siinä määrin, etten voi suositella! =)


Erilaisia luonnokiviä käyttäen allas muokattiin ympäristöönsä sopivaksi. Kiviä kärrättiinkin loppujen lopuksi kuutiokaupalla ystävieni armollisella avustuksella, jonka jälkeen maisemointi viimeisteltiin runsaalla kasvivalikoimalla. Kurjenmiekat ja päiväliljat saivat seurakseen erilaisia heinäkasveja ja saniaisia, jotka viihtyvät mainiosti kosteissa olosuhteissa. Kokonaisuuden viimeisteli klassinen patsas joka oli löytö osto- ja myyntiliikkeestä. Osa kurjenmiekoista istutettiin koriruukkuihin ja ne viihtyvät altaassa läpi talven, samoin kuin veden kierrosta vastaava uppopumppu. Sadekauden aikana liika vesi kulkeutuu ylivuotokanavaa pitkin altaasta viereiseen ojaan ja näin tulvimisen vaaraa ei ole.

Perusta istutusalue huolella

Vanhat roskaiset maa-ainekset muutaman kymmenen sentin syvyydeltä pois ja suodatinkangas estämään puunjuurien yms. tunkeutumista kasvualustaan. Kasvilajit kannattaa sijoitella valon- ja kosteudentarpeensa mukaan oikeille paikoilleen ja kullekin kasvilajille sopivat mullat ja lannoitteet. Taimistoilta tai alan kirjallisuudesta löytyy tarkempaa tietoa eri lajikkeiden vaatimuksista. Joku kasvi saattaa menestyä "väärinkin" sijoitettuna, mutta varmimmin onnistumisista päästään nauttimaan suosituksia noudattaen. Tämän olen hyvin kokeilunhaluisena puutarhurina saanut todeta kantapään kautta. Onneksi taimistolta voi aina ostaa uuden kasvin kuivahtaneen karahkan tilalle... =)

Willan puutarhan runkona toimivat pääasiassa kotimaiset havulajikkeet, jotka ikivihreinä kaunistavat pihaa ympäri vuoden, eivätkä myöskään tarvitse suojausta kevätauringolta, toisin kuin osa ulkomaisista tulokkaista. Pilarikatajat, kääpiövuorimännyt, erilaiset kuusilajikkeet ja maanpeitehavut luovat yhdessä mielenkiintoisen värien ja muotojen yhdistelmän.


Väriä antavat erilaiset angervolajikkeet ja tietysti runsaat perenna-alueet, jotka on ryhmitetty väriteemoittain. Runsaat ryhmät kutakin lajiketta, erilaisia lehtimuotoja sekoittaen. Esimerkiksi iso pyöreälehtinen kasvi toimii rauhoittavana tekijänä rönsyilevien varpukasvien joukossa. Vielä kun istutetaan kasvit korkeusjärjestykseen (isoimmat taakse, pienemmät eteen) ja valikoidaan lajikkeet niin, että ryhmä kukkii toukokuusta syksyn ensimmäisiin pakkasiin, silloin ollaankin jo aika pitkällä. Tekemällä ja
kokeilemalla oppii parhaiten. Willan puutarhasta löytyy tätä nykyä toista sataa erilaista kasvilajia, osa alkuperäisiä, jotkut ystäviltä saatuja ja osa taimistoilta hankittuja.

Kesäkukka-vinkki

Laiskana kastelijana en harrasta juurikaan kesäkukkia, mutta jos niillä haluaa lisäväriä pihalleen, kannattaa suosia reilun kokoisia rukkuja ja käyttää multaseosta joka sisältää kastelukiteitä. Näin kasvit viihtyvät paremmin kuuminakin ajanjaksoina ja kastelun tarve vähenee.

3 kommenttia:

AnnHelen kirjoitti...

Aina yhtä kaunista on! ;)

Sussi kirjoitti...

Näyttää upealle!

Anonyymi kirjoitti...

Outstanding post but I was wondering if you could
write a litte more on this topic? I'd be very grateful if you could elaborate a little bit further. Cheers!

Also visit my page :: Kreditvergleich :: www.rss-info.net ::